Obs! Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Förvirrad" man krävs på 273 000 kronor

Nässjöföretag stämmer tidigare anställd

En tidigare anställd på ett företag i Nässjö kommun krävs nu på över 270 000 kronor i skadestånd. Orsaken är att han under sin anställning ska ha omdirigerat kostnader på ett sådant sätt att det skadat företaget ekonomiskt.

Mannen, som är hemmahörande i Jönköping, var anställd under flera års tid på ett byggföretag i Nässjö kommun. Han var arbetsledare för flera projekt under anställningstiden.

Under våren 2015 avslutade mannen – på eget initiativ – sin anställning och några dagar senare upptäckte arbetsgivaren okända kostnader i ett av projekten mannen hade ansvarat för. Det visade sig att kostnaderna egentligen hörde hemma i ett annat projekt.

Inte bara en gång

Arbetsgivaren undersökte de projekt som Jönköpingsbon varit arbetsledare för närmare och då framkom det, enligt företaget själva, att det inte rörde sig om en engångsföreteelse.

Mannen ska regelbundet ha omdirigerat kostnader mellan projekt på löpande räkning och de med fastpris. Totalt handlar det om ett 30-tal fakturor. Handlingarna har inneburit skada för företaget då de inte kunnat fakturera allt arbete som gjorts på löpande räkning.

Företaget förklarar att de vid arbeten på löpande räkning kan "direkt vidarefakturera kostnaderna i projektet till beställaren". När den tidigare anställde i stället förde över sådana kostnader till ett projekt med fast pris har företaget inte kunnat ta mer betalt än det pris som redan fastställts och på så vis har de skadats ekonomiskt och för detta begär de nu skadestånd av mannen.

Företaget uppger att det totalt handlar om nästan en halv miljon kronor i felförda kostnader och de menar vidare det rör sig om ett brott mot anställningsavtalet samt trolöshet mot huvudman.

"Förvirrat tillstånd"

Enligt ett yrkande till Arbetsdomstolen vill företaget att mannen ska betala drygt 273 000 kronor i skadestånd till företaget.

Enligt uppgifter i stämningsansökan ska mannen ha förklarat sina gärningar med att han varit i ett "förvirrat tillstånd".

Regler för kommentarer